Ansvar, mitt eller samhällets?

Dagligen så hör jag eller läser jag att samhället måste ta sitt ansvar, eller polisen måste ta sitt ansvar och i stort sett alla andra måste ta sitt ansvar. Dock så hör jag ALDRIG att någon säger "jag måste ta mitt ansvar". Varför är det alltid någon annans ansvar? Hur kan det bli "samhällets" ansvar, vem är samhället? Jo, det är DU som enskild individ som är samhället. Utan enskilda individer så finns inte samhället, vilket innebär att det är DU som ska ta DITT ansvar så att samhället fungerar. Hänger ni med?

Förra veckan så lyssnade jag på en kvinna som hade invandrat till Sverige på Radio Stockholm. Hon hade förlorat två söner i ett pågående gängkrig i en förort till Stockholm. Hon sa en sån klok sak så jag blev tårögt för hon hade så rätt. Det hon sa var " Det är inte polisen eller politikerna som har skjutit mina söner, det är någon annans son så det är hans ansvar att mina söner är döda". Och hon har ju så rätt! Det är inte poliserna som skjuter medborgarna och det är inte politikerna heller, utan det är en enskild individ som ingår i samhället och måste förstå att den är ansvarig för sina handlingar, inte polisen eller politikerna. Det är hur vi uppfostrar våra barn och vilken bild vi ger dom av vad det innebär att vara en del av samhället, vilka skyldigheter och rättigheter finns det?

För alla har skyldigheter och rättigheter även om många bara vill ha rättigheterna och inte förstår att det hänger ihop med skyldigheterna.

Visst vill vi alla bo i ett fungerande samhälle där alla förstår rättigheter och skyldigheter? Det vill åtminstone jag!

//Vickan